Handtag glasdörr

Handtag och låstillbehör till glasdörrar – vi tipsar om glasbeslag

Att välja rätt handtag och låshus till glasdörrar är avgörande för både säkerhet och estetik. Denna guide ger dig en förståelse av de olika typerna av glas- och dörrbeslag som finns tillgängliga på marknaden, deras specifika användningsområden och hur de kan påverka både användarupplevelsen och säkerheten för dina glasdörrar. Detta så du kan göra välgrundade inköpsbeslut, oavsett om du är ny inom området eller en erfaren branschperson.

Vad är glasbeslag till skillnad från vanliga dörrbeslag?

Glasbeslag är designade specifikt för användning med glasdörrar och skiljer sig från traditionella dörrbeslag på flera sätt. Dessa beslag måste hantera glasets unika egenskaper, som dess genomskinlighet och ömtålighet. Glasbeslag är ofta mer estetiskt tilltalande och finns i olika stilar och utföranden för att komplettera det moderna och stilrena utseendet hos glasväggarna och dörrarna.

Vanliga typer av glasbeslag
Dolda gångjärn är nästan osynliga när dörren är stängd och ger en elegant och ren look. Golvfjädrar används för att ge glasdörrar en automatisk stängningsfunktion, vilket är särskilt användbart i offentliga utrymmen. Glasklämmor används för att säkert hålla glaset på plats, ofta i duschkabiner eller glasavdelare.

Vilken typ av handtag kan användas till en glasdörr?

Handtag till glasdörrar skiljer sig från dem för traditionella dörrar. De är ofta tillverkade av material som rostfritt stål eller aluminium och designas för att vara visuellt tilltalande samtidigt som de är funktionella. Det finns olika typer av handtag som passar för dörrar i glas, inklusive stolpformade handtag, bow-type handtag och till och med beröringsfria handtagsalternativ för en mer hygienisk lösning. Här kommer några aspekter att överväga:

Handtag i rostfritt stål är populära för sin hållbarhet och korrosionsbeständighet. För en mer dekorativ touch kan handtag i borstat nickel eller krom vara ett alternativ. Det finns många designalternativ, från enkla, raka linjer till mer ornamentala stilar. Vissa handtag är designade för att vara ergonomiskt bekväma, medan andra fokuserar mer på estetiken.

Säkerhetsaspekter gäller också för glasdörrar. För säkerhetsdörrar i glas kan man överväga handtag med inbyggda låsmekanismer eller de som kan integreras med ett säkerhetssystem. Här kommer några varianter av dörrhandtag:

  • Stånghandtag: Dessa är populära för glasdörrar och finns i olika storlekar och utföranden. De kan inkludera enkla stänger eller mer komplexa designalternativ med eller utan låscylinder. Storlekar varierar, med bredder som sträcker sig från 15 x 30 mm till 65 x 65 mm, och längder upp till 1600 mm.
  • Musselhandtag: Dessa handtag har en kurvad form som påminner om en mussla och erbjuder en unik estetisk touch till glasdörren.
  • Handtag med låscylinder: För de som söker extra säkerhet finns handtag som integrerar en låscylinder, antingen med eller utan en knopp.
  • Varierande längder och diameter: Andra typer av handtag finns tillgängliga i olika längder, som 350 mm och 720 mm, och diametrar som 19 mm och 25 mm, vilket ger ytterligare anpassningsmöjligheter för olika typer av glasdörrar.
  • Specialanpassade handtag: För specifika behov och designpreferenser finns det också möjlighet att anpassa handtaget efter dörrarnas specifikationer och designkrav.

Handtag glasdörr

Valet av handtag och lås – Betydelse för användarvänlighet och säkerhet

Handtag och lås är avgörande för både användarvänlighet och säkerhet. Det är viktigt att välja ett system som inte bara ser bra ut utan också erbjuder lämplig säkerhetsnivå för tillämpningen. För offentliga byggnader och kontor kan till exempel elektroniska lås och avancerade handtag vara föredraget för att underlätta tillgänglighet och säkerhet.

Kontorsmiljöer
Här används ofta elektroniska låssystem för enkel tillgång och övervakning. Handtagen är vanligtvis stilrena och ergonomiska.

Butiker och kommersiella utrymmen
Här används ofta estetiskt tilltalande handtag och glasbeslag som kompletterar butikens design och layout är populära. Säkerhetssystem är ofta av högre klass för att skydda mot stöld.

Bostäder
Säkerhet kombinerat med design är viktigt. Här kan handtag och lås vara mer dekorativa samtidigt som de uppfyller grundläggande säkerhetskrav.

Några alternativ för handtag och trycken

Dörrhandtag A696 (Krom och mässing)
Dessa dörrhandtag från ASSA ABLOY är tillgängliga i både krom och mässing, vilket ger en elegant och hållbar finish. De är lämpliga för dörrar med olika tjocklekar och har en enkel men sofistikerad design som skulle passa väl för glasdörrar. Idealiska för både moderna och traditionella hem samt i kontorsmiljöer som kräver en touch av elegans och professionalism.

Dörrhandtag New York (Borstad krom)
Ett mässingshandtag med dubbelverkande returfjäder som är avsett för ytterdörrar med modullåskista. Detta handtag har en borstad kromfinish och kan också användas för innerdörrar och glasdörrar som behöver en modern touch. De passar utmärkt i moderna kontorsbyggnader och samtida bostäder, samt i trendiga kommersiella utrymmen.

Dörrhandtag A383 (Svart/krom)
Detta är ett elegant handtag med retrokänsla, bestående av zink med plastgrepp. Det passar till dörrtjocklekar mellan 38-42 mm och erbjuder en unik kombination av svart och krom som kan ge en distinkt stil till glasdörrar. De passar också för hem som söker en unik retrokänsla samt i kreativa arbetsplatser eller designfokuserade miljöer.

Dörrhandtag A2012 (Borstad krom)
Detta handtag är tillverkat av zink/zamak och har en borstad kromfinish. Det är designat för att passa dörrar med en tjocklek mellan 38-42 mm och erbjuder en sofistikerad och modern känsla. Lämpar sig för moderna hem- och kontorsmiljöer.

Göthes E-handel: De tillhandahåller ett urval av dörrtrycken från välkända varumärken som ASSA ABLOY och dormakaba. Deras sortiment inkluderar olika typer av dörrtrycken med varierande dörrtjocklekar och med eller utan returfjäder. Detta ger kunderna möjlighet att välja produkter som passar specifika krav och designpreferenser.

Vilken typ av låshus kan en dörr i glas utrustas med?

Låshus för glasdörrar måste kombinera säkerhet med en diskret design. Det finns olika nivåer av säkerhet för dessa låshus, från grundläggande mekaniska lås till mer avancerade elektroniska och motoriserade system. De vanligaste typerna inkluderar:

Cylinderlåshus
Den vanligaste typen av låshus och består av en separat cylinder som låser dörren. Detta lås är vanligt i både bostäder och kommersiella miljöer.

Tillhållarlåshus
Dessa har låsenheten integrerad i själva låshuset. Denna typ av lås monteras ofta som en extra säkerhetsåtgärd och är vanligast i 7- eller 9-tillhållarutföranden, där antalet stiftar bestämmer säkerhetsnivån.

Multipunktslås
Ger ökad säkerhet genom att låsa dörren på flera punkter längs karmen. De är särskilt lämpliga för ytterdörrar eller i miljöer med högre säkerhetskrav.

Elektromekaniska låshus
Kan integreras med tillgångskontrollsystem och är vanliga i kommersiella byggnader. De erbjuder en hög säkerhetsnivå och möjlighet till fjärrstyrning.

Normen SSF 3522 definierar olika klasser för låsenheter, där kraven varierar beroende på säkerhetsnivå och användningsområde. Exempelvis finns det klasser som är specifikt avsedda för bostäder med högre inbrottsskydd (Klass 3) och andra för användning i offentliga miljöer (Klass 2B). Elektroniskt manövrerade lås och mekatronik-cylindrar som används i passersystem måste också uppfylla dessa krav för att klassas som godkända låsenheter.

Säkerhetsmekanismer och låstillbehör

Slutbleck
Dessa är vanliga låsmekanismer som ofta används i hemmet och på kontor. De är relativt enkla och kostnadseffektiva.

Elslutbleck
Dessa används ofta i högre säkerhetsmiljöer och kan kontrolleras elektroniskt, vilket gör dem idealiska för integrering i säkerhetssystem.

Motorlås
Dessa är ännu mer avancerade och erbjuder hög säkerhet. De är ofta en del av ett övergripande säkerhetssystem som kan övervakas och styras på distans.

Förutom grundläggande låshus finns det ett utbud av säkerhetsmekanismer och tillbehör som kan förbättra funktion och säkerhet för glasdörrar:

Elektroniska tillgångssystem
De använder kort, kod eller biometriska data för att ge tillträde.

Säkerhetskameror och larmsystem
Dessa kan integreras med dörren för att ge en omfattande säkerhetslösning.

Dörrstängare
Säkerställer att dörren stängs automatiskt efter varje användning, vilket är viktigt för både säkerhet och energieffektivitet.

Avslutningsvis är valet av handtag och låshus till glasdörrar en balansakt mellan säkerhet, estetik och funktionalitet. Genom att förstå de olika alternativen och deras specifika användningsområden kan du göra ett välgrundat val som passar dina behov.

Läs vidare

Annons